Informele overlegplek a.s.r.

a.s.r. renoveert

een organisatorisch hoogstandje

Op 26 september was het zo ver, a.s.r. opende zijn deuren om vol trots het gerenoveerde kantoor te tonen. Razend benieuwd stapten we vrijdagmiddag dan ook het gerenoveerde pand binnen.

Vriendelijk worden we verwelkomd door de gastvrouwen van a.s.r. We ontvangen onze batch en lopen het kantoor binnen, krijgen een kopje thee en lopen naar het nog niet gerenoveerde deel waar een korte presentatie wordt gegeven.

Tijdens de presentatie gaan we even terug in de tijd, 1974 om precies te zijn, want toen werd het 84.000 m2 grote a.s.r gebouw, ontworpen door Architect K.F.G. Spruit, opgeleverd en geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Het a.s.r van 1974 voldoet vandaag de dag niet meer aan de eisen op het gebied van gebruikscomfort, duurzaamheid en kostenefficiëntie. Om een voorbeeld te geven: Het energielabel gaat door de huidige renovatie van G naar A!

Het besluit van a.s.r om te renoveren in plaats van een nieuwbouw project te starten had vele voordelen. Zo konden ze namelijk alle werknemers bij elkaar houden, creëerde ze geen extra leegstand, konden ze de bruikbare elementen van het pand hergebruiken en waren ze goedkoper uit. Wel stonden ze voor een gigantische organisatorische uitdaging want a.s.r. zou tijdens de sloop en de bouw gewoon in bedrijf blijven.

a.s.r. renoveert

En het is a.s.r. tot nog toe gelukt. Alle 2800 medewerkers hebben tijdens de renovatie kunnen doorwerken, samen met de 350 bouwvakkers.

Alle medewerkers zijn voorafgaand aan het renovatietraject al helemaal omgeschakeld naar de nieuwe manier van werken, want stap voor stap zal straks iedereen gaan werken volgens het principe Het Nieuwe Werken.

En dan start de echte rondleiding. Wij kiezen er uiteraard voor om een kijkje in de kantoren te nemen. Een geselecteerd groepje gaat vervolgens onder leiding van architect Jeroen van Schooten, van Team V Architectuur, een ronde maken.

We komen op de eerste opgeleverde en in gebruik genomen afdelingen. Deze ogen meteen heel ruim en fris door de indeling, kleur, toegepaste materialen en de eenheid in het meubilair. De verschillende manieren van werken zijn duidelijk herkenbaar, zoals, concentratiewerkplekken, verschillende informele overlegplekken, individuele werkplekken en natuurlijk de centraal gelegen voorzieningen.

Informele overlegplekken a.s.r.

Concentratiewerkplekken a.s.r.

Werkplekken a.s.r.

Opvallend is de hoeveelheid licht die binnen valt en die zich verspreid over de werkvloer. Dit komt door de centraal gelegen vide en de nieuwe dubbele gevel die tevens bijdraagt aan een verlaging van het energieverbruik, doordat hij in de zomer werkt als warmtebuffer en in de winter als isolatie tegen de kou.

De integrale samenwerking met diverse adviseurs heeft geleid tot duurzame oplossingen.De vides zijn ontworpen in samenwerking met DGMR, Aronsohn en installatieadviseur Deerns. Door de afgeschuinde videranden wordt licht zo ver mogelijk naar binnen gereflecteerd en door de afwerking met vilt aan de onderzijde wordt de akoestiek verbeterd. Een geïntegreerde verwarmingsinstallatie gaat koudeval tegen.
Rondom en grensend aan de vides zijn werkplekken gesitueerd waar het, mede door de vormgeving van de vide, prettig werken is.

Vide a.s.r.

We lopen verder en komen op het terras dat ook moeiteloos aansluit bij de vormgeving van de afdeling. Zelfs de beplanting sluit aan bij de kleurstelling van het interieur. In dit geval is dat groen, maar de afdelingen die nog gerenoveerd worden krijgen een oker en paarse kleurstelling en ook daar zal de beplanting bij aan gaan sluiten.

Tijdens de rondleiding zijn we verrast door het interieur, het licht, de ruimte en het grote contrast met hoe het ooit was. We vinden het inspirerend hoe a.s.r. deze renovatie aanpakt, organisatorisch maar ook op het gebied van recycling en hergebruik. Zo is bijvoorbeeld een groot deel van de bestaande bureaustoelen opnieuw gestoffeerd, want met de stoel zelf was immers niks mis.

Ook bijzonder zijn de massief houten tafels, deze zijn namelijk gemaakt van een kaprijpe boom van eigen grond.

Informele werkplek a.s.r.

Informele overlegplek en centrale voorzieningen a.s.r.

Fase 1 is inmiddels klaar, fase 2 is nu gaande en daarna volgt fase 3. Volgens de planning betekent dat dat er in november 2015 een volledig gerenoveerd a.s.r kantoor staat. En tegen die tijd komen wij natuurijk graag weer een kijkje nemen.

Wie: a.s.r.
Wat: opendag a.s.r. vanwege de dutch green building week
Waar: Utrecht
Ontwerp: Team V Architectuur
Uitvoering: Bouwcombinatie Archimedes, bestaande uit Ballast Nedam en Kuijpers
Beelden: Studio de Winter via Team V Architectuur en a.s.r.